18 Haziran 2015 Perşembe

İSTANBUL EFENDİSİ

Şehir Tiyatrolarının 100.yıl kutlamaları için aylar öncesinden bilet aldık ve geçtiğimiz hafta İstanbul Efendisi Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nda sevenleri ile buluştu. Kelimenin tam anlamı ile harika bir müzikaldi.



Türk tiyatrosunun büyük ustalarından Müsahipzade Celâl’in (1868-1959) eseri olan oyun; eleştirel özelliği nedeniyle oynandığı her dönemde büyük ilgi görmüş. İki perde ve süresi iki saat kırk beş dakikalık bir oyun olmasına rağmen hiç sıkılmadan, kahkahalarla ve eğlenerek izledik. Oyun bittiğinde saatin farkına varamamış olmamız bundan kaynaklansa gerek :)


 Yazan  : Muhasıpzade Celal
Yöneten : Engin Alkan
Dramaturgi : Sinem Özlek
Sahne Tasarımı : Barış Dinçel
Kostüm Tasarımı : Duygu Türkekul
Işık Tasarımı : Murat İşçi
Koreografi : Senem Oluz
Yönetmen Yardımcısı  : Zafer Kırşan, Volkan Ayhan, Aslı Nimet Altaylar, Selim Can Yalçın

OYUNCULAR:
BERNA ADIGÜZEL, CİHAN KURTARAN, ÇIĞDEM GÜREL, DERYA ÇETİNEL,EDİP TEPELİ, EMRAH ÖZERTEM, EMRE ŞEN, GÖZDE İPEK KÖSE, HAMİT ERENTÜRK, HÜSEYIN TUNCEL, KAYHAN ERDEM, MELİSA DEMİRHAN, MURAT GÜREÇ, MURAT ÜZEN, ÖZGE MİDİLLİ, SELİN TÜRKMEN, SENEM OLUZ,SERKAN BACAK, TANKUT YILDIZ, TUĞRUL ARSEVER, UTKU AKINCI,VOLKAN AYHAN, ZAFER KIRŞAN, ZEYNEP CEREN GEDİKALİ

KONUSU:
Kendine damat beğenen bir babanın başvurduğu yöntemler anlatılmakta. Savletî Efendi, kızının gönlüne yön vermek için cinlere perilere bel bağlamıştır... Oyun ile Osmanlı'nın Lale Devri'nden sonraki gündelik yaşantı ve sosyal ilişkileri hakkında bilgi sahip olabilirsiniz. Ermeni, Rum, Yahudi ve Müslümanların kardeşçe yaşadıklarının bol bol hissettirildiği ve normalde Türkçe olarak söylenen bir şarkının gayrimüslim rolündeki oyuncular tarafından Yunanca ve Ermenice söylenmesi inanılmaz keyifli idi. Hocacılık ve cin kavramları gibi batıl inanca kapılmış insanları akıl yoluyla hizaya getirmeyi o kadar naif ve eğlenceli halde sunmuşlar ki ister istemez günümüz olayları ile kıyaslama yapmadan edemedik.

Orkestra ve oyuncuların performansları sayesinde harika bir görsel şov izledik. Kah şarkı söyledik kah ayakta alkışladık.



İstanbul Efendisi çok keyifli enerjisi yüksek bir oyun. Sahne sanatlarını seviyorsanız kaçırmayın derim. 

Okuduğunuz ve yorumlarınız için teşekkürler,


Sevgiler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder