23 Haziran 2015 Salı

CUNDA

Sıcak havalar, bayramın yaklaşıyor oluşu, tatil arayışı, yeni yerler görme isteği hepsi bir arada toplanınca bu postu hazırlamasam olmazdı...

Cunda; sabun kokulu sokaklarını, damla sakızlı kurabiyelerini, enfes kahvesini, tavernalarını, hoş insanlarını şimdiden özlediğim bir sonraki buluşmamızı iple çektiğim yer...


Cunda Marina




Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı şirin mi şirin bir ada Cunda. Üstelik Ayvalık etrafında bulunan 22 adadan yerleşimi bulunan tek ada diyebiliriz Cunda nam-ı diğer Alibey Adası için. Adanın diğer bir ismi ise Moshonisia yani Kokuluadadır. Burada yaşayanları çoğunluğu mübadele zamanında Girit ve Midilli'den gelen Türklerden oluşmaktadır.

Türkiye'nin ilk boğaz köprüsünün burada olduğunu biliyor muydunuz? Cunda'ya karayolu ile giriş ufak bir köprü ile sağlanmakta.


Cunda Çarşı - Taş Bahçe


Çarşıda bulunan Karadeniz Pastanesi'ndeki lor tatlısının, zeytinyağlı damla sakızlı kurabiyelerin tadına mutlaka bakmalısınız. Adaya gelnelerin en uğrak yerlerinden biridir.




Aşıklar Tepesi olarak bilinen yerde bulunan Değirmen'i mutlaka görmelisiniz. Ada sokaklarını gezip bir yorgunluk kahvesi içebileceğiniz ideal yerlerden sadece bir tanesi.


Değirmenin restorasyonu 2006 yılında tamamlanmış ve ziyarete açılmıştır. Kafesi ve kütüphanesi ile ziyaretçilerini beklemektedir.


Değirmenden, adanın 360 derece seyir keyfini çıkarabilirsiniz.


Adanın en sevdiğim özelliklerinden birinin evlerin, sokakların taştan yapılmış olması. Rengarenk kapıları sayesinde ada daha renkli bir ambiyansa bürünmüş.


Ada Evleri




Rengarenk kapılar




Antikalarıyla ünlü Virane'nin önünde fotoğrafı olmayan var mı acaba? Meraklılara duyurulur harika içeride harika parçalar var.



Yazının devamı çok yakında....



2 yorum:

  1. Cunda adası adını çokça duyduğum ama bir türlü gitme fırsatı bulamadığım bir yer.Mutlaka gidip görmek istiyorum.Güzel tanıtıcı bir post olmuş,resimler de fantastik görünüyor eski zamanlara götürüyor insanı..saygı ve sevgilerimle bloguma beklerim pansiyonnet.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım en kısa zamanda görme fırsatınız olur:)

      Sil